Mănăstirea Râmeț

 
Râmeț
    Este situată la circa 12km vest de Aiud, 17 km nord-vest de Teiuș și 36 km nord-vest de Alșba Iulia. Mănăstirea este așezată în valea îngustă și stâncoasă săpată de apa Geoagiului în Munții Trascăului, fiind dominată de pereți de calcar ce se ridică de o parte și de alta a văii. Pe lângă mănăstire se strecoară la vale apa Mogoșului.
Scurt istoric
Așezământul este printre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Transilvania, după unii autori chiar de la începutul sec XIII , are prima dată certă anul 1376, menționat pe al doilea strat de pictură interioară, aceasta însemnând că biserica a fost zidită cu mult înainte. Toponimul Râmeț ar deriva de la Eremit=pustnic, concluzia fiind că a fost întemeiată de călugării retrași în sihăstrie la adăpostul stâncilor de aici. În 1506, mănăstirea a fost luată sub ocrotiorea domnitorului Radu Vodă al Þării Romînești, care a primit de la regele Vladislav moșia de la Stremț în ținutul Râmeților. Făcând parte din domeniul de la Stremț, manastirea a fost ocrotită și îngrijită de familii boierești, proprietare ale domeniului. Sunt cunoscute două distrugeri ale mănăstirii în perioada frământată de lupe ale românilor transilvăneni pentru apărarea ortodoxiei din sec al XVIII-lea. Mănăstirea Râmeț, pe lângă importantul rol religios și național, a avut și un deosebit rol de instruire și cultural.
Arhitectura
Mănăstirea Râmeț reprezintă o etapă evoluată a arhitecturii românești în Transilvania ăn care se vede tendința de înlocuire a stilșului gotic și de adaptare a exigențelor cultului ortodox. Biserica Veche este construită din piatră, în formă de navă dreptunghiulară, cu o boltă cilindrică. În partea de apus care o tindă deasupra căreia este un turn maisiv. Ultima restaurare fiind făcută în anii 1987-1989, cărora li se datorează întregul parament al fațadei.
Pictura
Monumentul păstreaza fragmentar  mai multe straturi d pictură de valori diferite. Cea mai veche pictură datează din anul 1300. Al doilea strat de pictură, de o mare valoare, atât documentară cât și artistică, poate fi datat cu precizie, datorită inscripției d pe coloana din dreapta a bisericii unde putem citi atât anul 1376, cât și numele meșterului, Mihu de la Crișul Alb, și cel al Arhiepiscopului Ghelasie, egumen al mănăstirii și primul Arhiepiscop român-ortodox  din Transilvania. Pictura lui Mihu se detașează prin măiestria desenului, simțul culorilor, varietatea fizionomiilor, precizia și frumusețea grafiei. Un alt strat de pictură de factură post-brâncovenească, care datează din 1749, are de asemenea o certă valoare artistică.
Biserica nouă
Are ca hramuri Adormirea Maicii Domnului și Sfinșii Apostoli Petru și Pavel, construită din zid în formă de cruce în anii 1982-1986 este d dimensiuni monumentale. Este compartimentată în altar, naos și pronaos. Are un pridvor deschis, susținut din stâlpi mari de piatră și cu pardoseală de marmură, ca și biserica. Acoperișul sete din tabla vopsită maro, cu streașină mare, care protejează pictura din partea superioară a zidurilor. Construcția s-a putut face cu ajutorul mai multor ctitori, a credincioașilor și cu osteneala soborului mănăstirii.
Pictura Bisericii Noi
S-a făcut în anii 1988-1991 de pictorul Grigore Popescu și ucenicii lui, cu contribuția financiară a preotului Alexandru Leu, Elena, soția sa, și alți donatori, pentru pomenirea lor în împărăția lui Dumnezeu. Biserica s-a sfințiat la 30 iunie 1992, cu acest prilej fiind canonizat Sfântul Ghelasie, egumenul mănăstirii, și prim-Arhiepiscop al Transilvaniei în a doua jumătate a secolului al XIV-lea. În 1969 a fost creat un muzeu în vechea clădire, vis-a-vis de biserică, în care sunt expuse  o colecție de icoane pe lemn și pe sticlă, carte veche, exponate de valoare arheologică,  etnografică și bisericească.
Mai mulți oameni de cultură și știință, vizitând mănăstirea și-au însemnat impresiile și gândurile lor.
Nicolae Iorga-1906
Tocmai în valea în care te cobori prin pietriș sub această întreită cunună sălbatică, vechea mânăstioară vorbește despre un lung trecut de sărăcie și primejdie.
George Ivașcu 1972
Pildă a construcției, a vredniciei și statorniciei naționale, Mănăstirea Râmeț despre care Nicolae Iorga are cuvinte atât de frumoase, rămâne în amintirea fiecăruia dintre noi ca un adânc moment de reculegere pe firul istoriei românești.
Prof. Dr. Vasile Netea 1978
Azi ca și ieri, mănăstirea de la Râmeț este o vatră a spiritului creștin și patriotic romănesc, un popas emoționant pentru toți cei ce vin ca să se cuminece la izvoarele credinței strămoșești și ale marilor noastre izvoare istorice. 


Scrie în caietul de impresii

Ultimele 10 impresii

Vezi toate impresiile
  1. Mănăstirea Râmeț
    Mănăstirea Râmeț - poartă către cer, poartă către Dumnezeu!
  2. Mănăstirea Râmeț
    Am trecut acum o săptămână acest loc minunat și încărcat de istorie, este un peisaj care aduce liniste lăuntrică, merită vizitat!
  3. Mănăstirea Râmeț
    Rugaciune facatoare de minuni catre pururea Fecioara Maria


    Preasfinta Stapina de Dumnezeu Nascatoare spre tine i-mi indrept gandul, inima si toate simturile si te rog cu lacrimi:
    Pina cind Maicuta a milostivirii va fi aceasta durere necontenita pe pamant?
    Pina cind vrajmasii nevazuti ai neamului omenesc vor da lovituri atit de puternice bietilor oameni?
    Pina cind vor pangari si vor necinsti trupurile, sufletele si vietile lor? Inselindu-i ca sa nu cunoasca adevarul, sa nu indeplineasca poruncile divine si sa nu dea slava si cinste pururi maritului Dumnezeu Cel in Treime inchinat: Tatal, Fiul si duhul Sfint?
    Ridica-te Stapana Atotbuna si zdrobeste pe vrajmasii nostrii si ai Fiului Tau iubit Isus Hristos,ingrozindu-i cu nebiruita-ti Sfintenie, indreptande-ne pe cararile mantuirii, ca sa dam mereu marire lui Dumnezeu.
    Roaga-te Fecioara pentru Sfanta biserica, pentru propovaduirea Evangheliei pe intreg pamantul, pentru poporul acesta, conducatorii lui, rudele mele, pentru vaduve, orfani, bogati, saraci, necajiti, bolnavi,pentru cei prigoniti pentru credinta, pentru salvarea celor ce au ratacit in secte, pentru cei raposati. Ajuta-ne sa ne pocaim toti oamenii de pacatele noastre, sa iubim Biserica, sa ne spovedim adesea, sa renuntam la pacate, vicii si necredinta. Ajuta-ne sa nu fim insensibili la chemarea divina a Blandului tau Fiu care a venit sa sufere chinuri barbare pentru bietele oite ranite atat de mult de vrajmas.
    Roaga-te Maicuta Sfanta si pentru aceste nevoi ale mele (rosteste necazurile pe care le ai si dorintele pe care vrei sa ti le implineasca Maica Domnului)
    Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh in vecii vecilor.Amin.

    Rosteste aceasta RUGACIUNE de 5 ori pe zi timp de 10 zile consecutive.
    Zece exemplare din aceasta rugaciune vor fi depuse zilnic intr-o Biserica sau date la crestinii prezenti in Biserica.
    La sfarsitul zilelor dai o paine, o lumanare si pomelnicul familiei la altarul unei Biserici. Dai de pomana la unsarac din Biserica o sticla de ulei, 1kg faina, 1kg fructe si ce te mai lasa inima si spui: „In cinstea Maicii Domnului“
  4. Mănăstirea Râmeț
    Ciao as dori nr de tele dela manastirea ramet multumesc
  5. Mănăstirea Râmeț
    Pt. Maria Jarjoaba acatist special pentru casatorie este Acatistul Sfantului Nicolae si se citeste mai ales joia. Dar ar fi bine sa il citesti in fiecare zi timp de 40 de zile, iar in timpul celor 40 de zile sa ai pomelnic pus macar la 3 manastiri sau biserici unde se face Sfanta Liturghie in fiecare zi. Si citerea Psaltirei este f. buna si Acatistele Maicii Domnului.
  6. Mănăstirea Râmeț
    0 sf. liturghii , vii CONSTANTIN, VASILE ,MARIA, ANTONELA, MARIA, STEFANIA, CRISTINA.
    Sf. MASLU - CONSTANTIN, VASILE ,MARIA, ANTONELA, MARIA, STEFANIA, CRISTINA. Acatist pentru casatorie MARIA -Mirela.


    Sunt pensionara de boala ,cu 498 lei penise,am 41 ani din timisoara,divortata cu o fata de 15 ani ,ma descurc foarte greu,numai d-zeu ma ajuta sa-mi pot creste fata,eu sunt bolnava nu mai pot lucra .Asi dori si eu acatist pt. casatorie ca este greu singura,de 12 ani sunt singura. Doamne ajuta.
  7. Mănăstirea Râmeț
    "Nu am fost la manastire pana acum,dar sper sa ajung. As dori sa intreb daca stie cineva: exista in judetele Arad, Bihor, Alba Hunedoara sau Timis preoti sau calugari "VAZATORI CU DUHUL". Imi cer iertare de intrebare dar raman cu speranta ca ma ajutati, fiindca am mare nevoie sunt tare necajit si am mari necazuri. Va multumesc mult si sa va dea Dumnezeu numai bucurii."
  8. Mănăstirea Râmeț
    Am fost in pelerinaj ,acum 3 ani la Sf, Manastire cu un grup de credinciosi de la Topolovatul Mare din jud Timis .Am ramas profund impresionata de frumusetile inconjuratoare ,de curatenia si de bine organizarea ,si gospodarirea manastiri. Este manastire de maicute si este amplasata la poalele unui munte este inconjurata de piriease de apa limpede si curata care izvoraste de undeva din munte . Chiliile sunt asezate pe cite o colina ,si sunt de o curatenie impecabila . Biserica este inconjurata de brazi arginti care banuiesc ca acum sunt mai frumosi .Subt vechea biserica care a ramas un fel de muzeu pentru pelerini ,se gaseste un izvor cu apa sfintita ,izvorul se gaseste chiar sub altarul biserici .Este foarte frumos si inaltator . La slujba miezonoptici glasurile maicutelor suna ca niste clopotei ,inalta rugaciuni catre Bunul Dumnezeu ,pentru tara noastra ,pentru cei ce o conduc ,pentru poporul acesta asa de greu incercat pentru noi toti pacatosi .Este foarte frumos merita sa mergeti in pelerinaj atunci cind o sa aveti ocazia ,si sunt convinsa ca nu o sa va para rau .
  9. Mănăstirea Râmeț
    Cuvintele nu tin loc de imagine,privelistea,linistea ,credinta ospitalitatea si daruirea sunt uluitoare. Am fost de cateva ori in acest sfant lacas si am ramas impresionata de ceea ce am vazut. As dori sa putem merge mai des sa vizitam aceste sfinte lacasuri de cult.Am mai vizitat si alte sfinte manastiri dar gandul mi-a ramas doar la RAMET. Credinta este bunul pe care nu ni-l poate lua nimeni oricat de vitrege ar fi vremurile.Vizitati aceasta manastire si nu va va parea rau.(cu siguranta ca ve-ti reveni).
    DOAMNE AJUTA!
  10. Mănăstirea Râmeț
    DOAMNE AJUTA !!! NU POT SA AM DECIT CUVINTE DE UIMIRE SI LAUDA PENTRU ACEST LACAS DEOSEBIT.INCEPIND DE LA MAICA STARETA CARE ADMINISTREAZA ACEST LOC SFANT APOI,PREOTII,APOI LA MAICA AMBROZIA CARE ESTE UN OM DE O SENSIBILITATE RAR INTILNITA ,CE NE-A PREZENTAT ACEL MUZEU,SI ISTORIA ACESTEI MANASTIRI,CU ATITA DARUIRE SI SINCERITATE ,NU MAI VORBESC DE VREDNICIA MAICILOR DE ACOLO,CE FIECARE ,BANUIESC CA TOT TIMPUL ARE CEVA DE FACUT. ALTFEL NU AR EXISTA ACEASTA FRUMUSETE,RAIUL DE PE PAMINTUL ROMANESC, INCONJURAT DE MUNTII TRASCAULUI.ESTE PENTRU PRIMA DATA CIND VIN IN INIMA ARDEALULUI,CEL LAUDAT DE MULTE ORI, CARE MERITA SA FIE "FRUNCEA".AM FOST FOARTE PLACUT IMPRESIONATA DE CURATENIA,PRIMIREA SI TOT CE ESTE SI SE CONSTRUIESTE IN ACEA MANASTIRE.IMI PARE RAU CA SUNT O PENSIONARA CARE,A PARTICIPAT CU PUTIN ,DREPT MULTUMIRE MUNCII ASIDUE IN ACEST LACAS SFANT.ACOLO ESTE "RAIUL DE PE PAMINT"[MA REPET].EU ASTA AM SIMTIT ACELE[5-6-7.oct.2007]TREI ZILE PETRECUTE ACOLO. DORESC TUTUROR MAICILOR SI CELOR CE DEPUN O MUNCA IN ACEL LOC, PENTRU REIINOIREA SI MENTINEREA ACESTEI MANASTIRI;MULTA,MULTA SANATATE SI SFANTUL IERARH
    GHELASIE SA II OCROTEASCA SI SA LE DEA PUTERE IN TOT CE FAC.
    MA PLEC IN FATA ACESTOR MIINI HARNICE SI PLINE DE CREDINTA !

 Vezi toate impresiile

Scrie în caietul de impresii